“TE VEEL NEDERLANDERS SLIKKEN ONNODIG MEDICATIE”

Huisarts Tamara de Weijer pleit voor serieuzere aandacht leefstijl

Utrecht, 4 september 2018 – Met een groeiend aantal mensen in Nederland met overgewicht (één op de twee volwassenen) groeit ook het aantal Nederlanders met chronische aandoeningen (ruim 5 miljoen), zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij deze en andere veel voorkomende ziekten wordt te vaak naar medicatie gegrepen en te weinig gekeken naar een duurzame oplossing middels aanpassingen in de leefstijl, stelt huisarts Tamara de Weijer: “Leefstijl verdient serieuze aandacht in de gezondheidszorg, om ziektes te voorkomen, maar ook in de behandeling.” Een gezond leven begint met beter eten, op dokters advies. Daarom verschijnt vandaag haar boek Eet beter in 28 dagen.

Helft chronische aandoeningen hangt samen met leefstijl
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de chronische aandoeningen direct of indirect een gevolg is van leefstijl. Daarbij laat wetenschappelijk onderzoek zien dat voeding, beweging en ontspanning ziektes kunnen voorkomen en soms zelf behandelen. Toch is hier nog (te) weinig aandacht voor bij veel zorgprofessionals en de patiënt, en wordt er te snel naar medicatie gekeken als oplossing. Dit legt een (vaak onnodige) druk op het nationale zorgbudget. Huisarts Tamara de Weijer schat in dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders medicatie krijgen voor klachten die ook behandeld kunnen worden door een ander voedingspatroon en leefstijl.

“Niet weer het zoveelste dieet”
Met beter eten doelt Tamara de Weijer niet op het volgen van een crashdieet of het tellen van koolhydraten of calorieën: “Ik geloof absoluut niet in al die dieethypes, ze zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.” Juist een duurzame leefstijlverandering helpt gezonder, energieker en slanker worden. De juiste voeding is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook beweging en ontspanning verdienen serieuze aandacht. Bij de door haar opgerichte Vereniging Arts en Voeding heeft Tamara de Weijer al zo’n 850 zorgprofessionals aan zich verbonden die zich inzetten om leefstijl meer onder de aandacht te brengen bij patiënten een collega’s: Geen pillen maar paprika.

Gezonder leven begint met voeding
Om een gezonde leefstijl toegankelijk te maken voor iedereen komt huisarts Tamara de Weijer met haar eerste boek Eet beter in 28 dagen. In dit boek veel aandacht voor ervaringsverhalen uit haar praktijk.  En ook tips over beweging, ontspanning en slapen. Maar de basis ligt in de juiste voeding, in dit boek vind je makkelijke recepten om je op weg te helpen voor een duurzame en verantwoordelijke leefstijl.

Ik verloor 22 kilo en heb geen insuline meer nodig. Ik gebruik nu veel minder medicatie. Slank zal ik nooit worden, maar ik ben wel veel gezonder dan vroeger.”

– ANDRÉ, 65 JAAR

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer
Auteur: Tamara de Weijer
ISBN: 9789021568997
Prijs: €20,-
Kosmos Uitgevers

FACEBOOK & INSTAGRAM

Volg mij op Facebook & Instagram voor nog meer adviezen.

Praat mee op social media en gebruik daarbij #EetBeter. 

NIEUWSBRIEF

Wil je van mij een bericht ontvangen wanneer ik nieuws heb? Meld je dan nu aan voor mijn nieuwsbrief.